Suzanne Verdonschot


ce profil n'est pas disponible en français

Media

Nieuwsgierigheid als startpunt

Mijn rol zie ik als begeleiden van leren en innoveren in het werk. Ik kies vaak voor onderzoek als aanpak. Dat is een prachtige manier om dingen in beweging te zetten. De kracht van nieuwsgierigheid doet dan zijn werk; kennis gaat stromen als mensen vragen hebben. Op dit moment begeleid ik organisaties en teams die benieuwd zijn hoe zij een kleine innovatie of gelukt experiment kunnen uitbouwen naar een grootschalige beweging. Daarnaast doe ik veel onderzoek om de impact van leer- en veranderinterventies vast te stellen. De inzichten uit dit soort projecten publiceer ik regelmatig in artikelen, onderzoekspapers en boeken. 

 

Van een enkele doorbraak naar grootschalige vernieuwing 

Een grote innovatie begint niet bij een groots plan van aanpak. Met kleine experimenten door mensen die zin hebben mee te doen boek je sneller resultaat. In mijn promotieonderzoek kwam ik erachter dat meerdere kleine doorbraken uiteindelijk leiden tot innovatie. Een vraag waarover nog niet veel bekend is, is hoe je die kleine ‘beginnetjes’ kunt uitbouwen tot de grote beweging waar je op uit bent. Als het één team lukt om de klanttevredenheid sterk te vergroten door het eigen werkproces slimmer te organiseren, hoe kun je dan meer teams hierin mee krijgen? Als een groepje collega’s manieren vindt om hun eigen werk met meer energie te doen, hoe kunnen ze dan anderen hiermee inspireren? Anders gezegd: hoe kunnen we die kleine veranderingen ‘verankeren en verduurzamen’, hoe krijg je ze ‘in het DNA van de organisatie’, hoe ‘schaal je op’ of ‘borg’ je -  om maar een paar verzuchtingen te noemen die ik vaak om me heen hoor. Ik begeleid teams en organisaties met deze vragen. En doe er onderzoek naar.  

 

De impact van leren 

Je kunt een leertraject organiseren voor een team, of een grootschalige verandering opzetten in de organisatie. Je hoopt altijd dat zulke interventies iets teweegbrengen. Maar lukt dat ook werkelijk? Leren de betrokkenen iets nieuws en helpt het hen effectiever te handelen in hun werkpraktijk? Leiden de interventies tot een verbetering in het aanbod of product voor de klant? Dit zijn relevante vragen die gaan over de impact van leren. Juist als je wilt werken aan verbetering en vernieuwing in de praktijk, is het van belang dat iets nieuws leren ook leidt tot iets nieuws doen. Hier kom je achter door de doorwerking te onderzoeken van leertrajecten, opleidingen en veranderinterventies. In de afgelopen vijf jaar heeft de onderzoeksgroep die ik leid meer dan 30 impactonderzoeken uitgevoerd. De instrumenten die we ontwikkeld hebben zijn in veel contexten toepasbaar. We ontwerpen het impactonderzoek op zo’n manier dat ze niet alleen de impact meten, maar deze ook helpen te vergroten. Of het nu een grootschalig onderzoek is naar de strategische impact of een tussenevaluatie die leidt tot concrete vervolgacties. 

publicaties

Contact

Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?

Stuur dan een bericht aan Suzanne Verdonschot