HomeInspiratie en verdieping › Artikel

Een zorgorganisatie begint te werken met zelfsturende teams. Drie hobbels die je onderweg kunt tegenkomen

Door: Inge Janssen, Suzanne Verdonschot web 111976674546 Suzanne Verdonschot - ; Bron: Kessels & Smit, The Learning Company   18-01-2016

Binnen een zorgorganisatie besluit de afdeling kennis en behandeling te gaan werken met zelfsturende teams. Er werken hier diëtisten, pedicuren, logopedisten, medische dienst, tandheelkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, bewegingstherapeuten, gedragsdeskundigen, vaktherapeuten en PSH’ers. Het management heeft het idee dat men klantgerichter kan gaan werken als de professionals zelf meer regeltaken doen. Neem bijvoorbeeld het inplannen van een afspraak of het inkopen van materiaal. Hiervoor moest een behandelaar nog altijd contact opnemen met de planning of inkoop. Maar zou het niet handiger zijn voor de behandelaar, en prettiger voor de klant, dat die afspraak direct door de dienstdoende professional wordt ingeboekt? Of dat het juiste materiaal rechtstreeks besteld kan worden door een professional?

 

De afdeling schakelde een adviseur van Kessels & Smit in om dit proces op weg naar zelfsturing te begeleiden. Inge Janssen volgde dit proces als onderzoeker. Ze was benieuwd welke hobbels een afdeling op weg naar zelfsturing kan tegenkomen. Ze wilde ook weten wat je kunt doen om die te overwinnen. Lees verder.