unknown person facing sideways near window 2410571 111944536713

Zorgen voor jezelf in een lockdown


Hoe kan je toch goed voor jezelf blijven zorgen in deze uitzonderlijke omstandigheden? Met deze 16 tips kan je alvast meteen aan de slag. Het nieuwe coronavirus houdt ons allemaal in de ban en in huis. Wie geen overuren draait in de zorg, probeert thuis het werk gedaan te krijgen in combinatie met een druk gezinsleven en een huis dat helemaal overhoop ligt. Voor velen gaat het tempo drastisch naar beneden, voor anderen voelt het alsof het nooit zo druk was.

 

Wellicht moeten we vroeg of laat allemaal covid-19 doormaken. Door goed voor jezelf te blijven zorgen, verhoog je je gezondheid en je weerbaarheid tegen het virus. De komende periode zal het zeker nodig zijn om met een verhoogd bewustzijn gezonde keuzes te maken. Het kopmanwiel kan je daarbij helpen. Met deze tips willen we je alvast op weg helpen.

 

 

Blijf actief

 

  • Beweeg voldoende doorheen de dag: ga wandelen, doe alles te voet of met de fiets, begin een moestuin, klus erop los... Overdrijf niet bij het sporten: door 'te diep te gaan', onderdruk je je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties
  • Zorg voor een goed ritme: de basis van een goede gezondheid is een goed bioritme. Slaap voldoende en sta elke dag op hetzelfde uur op. Eet niet de hele dag door en zorg dat er voldoende afwisseling in je dag zit.
  • Eet veel groenten: de vezels in groenten zorgen voor een gezonde darmflora, die de beste bescherming biedt tegen ziektekiemen. Vermijd suikers, alcohol en bewerkt voedsel: ze bevorderen ontsteking, ontregelen je immuunsysteem en maken je vatbaarder voor infecties. Kook vers en gezond.
  • Ga veel buiten: frisse lucht en zonlicht zijn goed voor je. Maar wist je dat veel buiten kom een enorme boost voor je bioritme is? De natuur zit ook vol goede bacteriën die je gezonder maken en beschermen tegen ziektes.

 

 

Maak ruimte in je hoofd

 

  • Wees mild voor jezelf. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden. Wellicht ben je niet zo productief als je wel zou willen. (De anderen ook niet hoor). Het is wat het is, laat het los.
  • Structureer je dag: work en life lopen helemaal door elkaar en elke balans raakt zoek. Geef je dag structuur zodat je niet de hele dag door alles 'half' aan het doen bent. Voorzie afgebakende tijd voor sport, voor samen eten, voor schoolwerk, klusjes, ontspanning...
  • Ruim op: begin bij je werkplek, daarna je huis, de garage, de zolder... Doe de klusjes die al lang moesten gebeuren. Fysiek opruimen zorgt ook voor mentaal opruimen. Gooi weg wat je niet meer nodig hebt en maak ruimte voor het nieuwe.
  • Leer bij: lees de boeken die al lang op de plank liggen. Nieuwe zaken leren geeft je meer rust, meer mentale energie en brengt ook gevoelens van hoop en optimisme teweeg.

 

 

Blijf verbonden

 

  • Geniet van de tijd met het gezin: het mag! Je mag er helemaal zijn om leuke dingen te doen met je partner en je kids. Spelletjes spelen, knutselen, op 'berenjacht' gaan, samen muziek maken, gaan sporten...
  • Hou de verbinding met collega's: zorg dat je de verbinding met de collega's niet helemaal verliest. Neem contact met elkaar op, organiseer een wekelijkse online teammeeting. En praat over meer dan alleen het werk. Stel de vraag: "hoe gaat het met jou nu?"
  • Ga online op café: aperitieven met de familie op vrijdagavond, in het weekend een goed gesprek met vrienden, het kan allemaal online. Laat je niet tegenhouden en maak plannen voor die barbecue als de lockdown voorbij is.
  • Bouw voldoende me-time in: 24/7 samenleven met anderen is voor niemand makkelijk. Zorg dat je een ontsnappingsroute hebt, dat je er even tussenuit kan, al is het maar voor even. Creëer je eigen persoonlijke plekje. Verlies jezelf niet uit het oog in al de hectiek.

 

Voed je ziel

 

  • (Her)connecteer met de natuur: de natuur komt weer veel dichterbij. Alles is rustig, je hoort de vogels fluiten en de lente ontwaken. We maken allemaal deel uit van een groter geheel. Omarm de (her)nieuw(d)e verbondenheid en geniet ervan.
  • Deel je zorgen: veel mensen stellen zich in deze onzekere periode existentiële vragen (wat komt er op ons af, hoe lang gaat het duren, zal ik getroffen worden of mensen die ik lief heb, zal ik nog een job hebben als dit voorbij is...). Je bent wellicht niet alleen met deze zorgen. Praat erover met anderen: gedeelde last maakt het dragelijker.
  • Draag iets bij: onderzoek hoe je vanuit jouw plek in deze samenleving iets klein of groot kan doen om anderen te helpen: mondmaskers maken, inkopen doen of eten maken voor ouderen, vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis...
  • Sta open voor wat komen zal: er zal een tijd vóór corona zijn en een tijd na corona. Wat erna komt, weten we nog niet, maar het zal wellicht anders zijn als ervoor. Wees nieuwsgierig naar de kiemen van een nieuw tijdperk. Omarm het onbekende en het niet weten waar we nu in zitten.