case jobcraften 111779519262

Ruimte voor talent door job craften

Een impuls voor werkplezier en innovatie

Als Kessels & Smit, The Learning Company ondersteunen we bij vragen op het gebied van leren & ontwikkelen, organisatieverandering, leiderschaps- & teamontwikkeling, structuur- & strategieprocessen en duurzame inzetbaarheid & werkplezier. Maar hoe doen we dat? De komende maanden zetten we telkens een voorbeeld van zo’n klantvraag in het licht. Deze keer een project uit onze talentpraktijk.

 

Nieuwe uitdagingen in de bibliotheek – maar niet iedereen krijgt er energie van

De bibliotheekwereld is aan het veranderen. Naast een uitgebreide collectie boeken bieden ze tegenwoordig ook een heel scala aan activiteiten in de vorm van werkplaatsen en podia. De rode draad is hun missie: het leveren van maatschappelijke meerwaarde door bij te dragen aan de ontplooiing van burgers. 

 

De verbreding van het aanbod brengt voor medewerkers nieuwe uitdagingen met zich mee, merkte een van de bibliotheken. Men had met de frontofficemedewerkers daarom intensief gewerkt aan het verkennen en invullen van hun nieuwe rol. Tot ieders tevredenheid, zo bleek zelfs uit het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Daarin bleken de medewerkers van frontoffice (denk aan de balie, gastvrouwen, …) hun werk hoger te waarderen dan de medewerkers van backoffice.

 

Hierop ontstond de wens om ook met de collega’s van de backoffice aan de slag te gaan. Wat verandert er in hun werk? En hoe kunnen zij vanuit hun sterke punten en talenten die vernieuwing aanpakken?

 

‘Baanboetseren’ aan de hand van je sterke punten

Het aanpassen van je werk, door te vertrekken vanuit sterke punten en talenten noemen we job crafting. Of ‘baanboetseren’. Het gaat soms om kleine tweaks, die echter groot verschil kunnen maken. Uit onderzoek weten we dat werken vanuit je talent positief bijdraagt aan werkplezier, betrokkenheid en innovatie.

 

We zijn gestart met het maken van een basisdocument waarin we met een regiegroep de uitgangspunten en ambitie voor dit job craft traject vastlegden. Al snel kwamen we tot de conclusie dat de backoffice heel divers is: van financiën tot innovatie, van marketing tot secretariaat. We hebben daarom een traject per team opgezet.

 

Ieder team kreeg een aparte intake. En op basis daarvan een eigen traject, bestaande uit 3 bijeenkomsten en tussentijdse experimenten in het werk. Zo konden we aansluiten bij de vraagstukken die in het desbetreffende team leefden. Jobcrafting was de rode draad en kreeg steeds een andere invulling. Bij sommige teams startten we met een onderzoek naar ieders talent, om vervolgens te kijken hoe die in het werk een plek konden krijgen. In andere gevallen begonnen we juist bij een inhoudelijke uitdaging en ambitie, om vervolgens pas met talenten aan de slag te gaan. 

 

Ieder team en ieder traject had zijn eigen dynamiek. Door daar optimaal bij aan te sluiten kwam er veel in beweging. Tastbare resultaten waren onder andere dat de mensen elkaar beter weten te vinden in de samenwerking, meer zicht hebben op de positionering van het team in de keten en bewuster gebruik maken van elkaars talenten. Ook de positieve en waarderende benadering is blijven hangen. Om dat te bestendigen hebben we tools aangereikt waarmee ze hun eigen teamoverleg op een energie gevende en talentgerichte manier kunnen blijven vormgeven.

Meer lezen over onze aanpak voor werken vanuit talent? Zelf aan de slag?

  • Download dan bijvoorbeeld het werkboek ‘Positief in gesprek’ – dit staat vol met aanknopingspunten om aan de slag te gaan met sterke punten: Hoe help je mensen hun talenten opsporen? Hoe ga je er vervolgens over in gesprek?
  • In het boek ‘Aan de slag met job craften’ vind je theorie, instrumenten en bovendien nog veel meer praktijkvoorbeelden die specifiek over baanboetseren gaan.
  • Of duik in ‘Waarom ben ik zo moe?’: een boek met achtergronden en praktische tips voor het werken aan vitaliteit op de werkvloer in brede zin.

 

Meer voorbeelden van vraagstukken waar we als K&S aan werken vind je hier, of blader door de klantcases.