Sanne Netten


ce profil n'est pas disponible en français

Media

Talenten zijn belangrijker dan het systeem

In de periode dat ik werkte in het onderwijs is mijn liefde voor leren ontstaan. Het is heerlijk om kinderen te zien groeien en bloeien. Ik heb veel respect voor de deskundige zorg waarmee leerkrachten hen dagelijks omringen. Het onderwijssysteem gaat echter steeds meer wringen, leerkrachten hebben veel meer professionele ruimte nodig. Talenten en kansen zijn belangrijker dan het systeem! De vele vernieuwingsinitiatieven die gaande zijn raken me, ze zijn zo hard nodig.

 

In de hbo-opleiding HRM is mijn aandacht verschoven naar het leren van volwassenen in hun werkcontext, en mijn kennis daarvan heb ik verdiept via de academische opleiding personeelswetenschappen. Aan den lijve heb ik ervaren hoe haaks de inrichting van het onderwijs en de wijze van toetsen staan op de intentie van leren en ontwikkelen.

Het is zo ongewoon nog, om aandacht te geven aan talent, aan datgene waar je goed in bent. Je bereikt veel meer met een waarderende benadering, dan met nadruk op fouten en beperkingen. Klassieke beelden van organisaties leven hardnekkig voort. Het kan me wel eens verbazen hoeveel mensen zich als vanzelf voegen in systemen, ook generatiegenoten. “Je kunt wel dromen dat het anders kan”, zeggen zij, “maar dat is niet realistisch”. Zekerheid en inkomen tellen zwaar. Dat snap ik, want zonder inkomen begin je niet veel. Maar zekerheid is een illusie – dus ga op onderzoek uit, kijk wat binnen je werk mogelijk is, ga in gesprek. Wacht niet tot het gaat schuren, tot de werkdruk je de adem beneemt, tot je merkt dat je geleefd wordt door regels en wordt beoordeeld op criteria die niet de jouwe zijn.
 
Waarom zou het voor jou niet zijn weggelegd om werk te doen dat bij je past, waarin je je ambities en interesses kwijt kunt? Het kan echt! In mijn rol als adviseur, procesbegeleider of coach lever ik daar graag een bijdrage aan. Ik zie hoe steeds meer mensen ontdekken hoe zij bijvoorbeeld door jobcraften, door kleine veranderingen aan te brengen in hun werk, veel meer werkplezier ervaren. Ook de organisatie profiteert daarvan, want gelukkige mensen zijn productiever.

Nieuws & Blogs

Contact

Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?

Bel of mail Sanne Netten