micro adventure2

K&S Micro-adventures

This page is not available in English - View in Dutch:


"Een avontuur is iets ongewoon, iets opwindend. Iets dat buiten onze comfortzone ligt. Een avontuur verandert je en verandert de manier waarop je naar de wereld kijkt." - Alastair Humphreys

 

Het einde van de dag nadert en een gevoel van opwinding overvalt me. De zon is aan het ondergaan en ik sta te wachten op mijn  collegas. We hebben afgesproken in Nethen, een klein pittoresk dorpje op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië.  Aan de rand van het Meerdaalwoud staat de auto. In de koffer: wat kampeermateriaal en twee zakken met boodschappen waar heerlijke geuren uit opstijgen. Mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid halen het van de spanning over de uitdaging waar we voor staan. Nog heel even en we vertrekken samen op een K&S Micro-adventure.


Allastair Humpreys gaf me met zijn boek Microadventures de inspiratie om samen op onderzoek te gaan: ‘Kan een uitdagende, avontuurlijke uitstap de voedingsbodem vormen voor een duurzame leerervaring over verbinden als team, creativiteit en innovatie of persoonlijke ontwikkeling?’
 

5-to-9

We kozen voor een 5-to-9 Micro-adventure. Een 5-to-9 Micro-adventure vertrekt van het idee dat we ons werk vaak definiëren door wat we doen tussen 9 uur 's ochtends en 5 uur 's avonds. In een dag zijn er echter 24 uur.  Hoe zou het zijn om ons werkleven eens te laten bepalen door die resterende 16 glorieuze uren van vrijheid?  Hoe zou dit ander perspectief op samenzijn en de invulling van de dag, ons op een andere manier kunnen laten kijken naar onszelf en de manier waarop we samenwerken?  Hoe zou het zijn moesten we iets avontuurlijks kunnen ondernemen tussen 5 en 9? Of zoals Alastair het zelf mooi uitdrukt: ‘We are defined by our ‘9-to-5’ but what about the 5-to-9…?’
 
Wat is een micro-adventure? Het is een avontuur: ongewoon, opwindend en buiten onze comfortzone. En het is micro: dichtbij huis, eenvoudig, goedkoop, kort en je krijgt er energie van. Je balt als het ware de kerneigenschappen van een groot avontuur samen in een paar uur. Het enige wat je nodig hebt volgens Alastair is een open geest, goesting en nieuwsgierigheid.

Leerervaring

Daar voegen we voor ons onderzoek onder collega’s een aantal kerneigenschappen van een leerervaring aan toe. Verbindend met elkaar in gesprek gaan over een thema dat voor ons belangrijk is, waarbij we verschillende perspectieven verkennen, ideeën uitwisselen en tot nieuwe inzichten komen. Het avontuur en de natuur werken daarbij faciliterend. Zo ontstaan de krijtlijnen van een plan van aanpak voor een K&S Micro-adventure.

Bier en theelichtjes

Na een korte wandeling komen we toe op onze plek.  Het is nog net niet helemaal donker. We landen met een lokaal bier dat we onder in de rugzak verstopt hadden. Daarbij een stukje kaas en droge worst uit de streek.
 
Wanneer de shelter en twee tentjes opgezet zijn, starten we met de bereiding van een heerlijke maaltijd.  Vlijmscherpe zakmessen worden bovengehaald en het gezellige kampvuur wordt al snel een heerlijk geurende keuken. De ‘Dutch Oven’ komt bovenop het houtvuur en terwijl ons avondmaal aan het garen is, gaan we een eerste keer in gesprek over ons thema.
 
Wanneer soep en brood achter de kiezen zijn verdwenen, zitten we na te genieten bij het vuur. Kleine stukjes donkere chocolade kraken en smelten onder ogen die oplichten. Theelichtjes in glazen potjes hebben toch iets magisch. We gaan weer in gesprek tot we te moe zijn om nog na te denken. We kijken samen naar de sterren om de avond af te sluiten. De natuur doet haar werk.
 
In slaap vallen onder een blote sterrenhemel en wakker worden met de opkomende zon heeft iets bijzonders. De geur van verse koffie lokt iedereen naar buiten. Na deze koude oktobernacht is het verlangen naar een eenvoudige kop koffie nog noot zo groot geweest.  Slaperige ogen kijken elkaar tevreden aan. Nog even en we kunnen onze ervaringen delen met de andere collega’s en er verder op doordenken. Bij het verlaten van onze plek weten we dat het goed is geweest.

 

Wil je graag meer weten of samen met ons op avontuur gaan? Neem contact op voor een afspraak, wij zorgen voor de rest.