Schermafbeelding 2022 10 06 om 12.51.31 111864546498

Jobs-to-be-Done voor learning design

This page is not available in English - View in Dutch:


Onlangs nodigde Ger Driesen mij uit voor een gesprek over de waarde van het Jobs-to-be-Done model voor ontwerpers van leertrajecten. In deze blog lees je er meer over.

 

(...)

"Wat mij erg aanspreekt aan het JTBD-concept, zijn de emotionele en sociale doelen,” vertelt Mariël. “Als je kijkt naar het ontwerp van bijvoorbeeld functiegerichte leertrajecten, dan ligt de focus vaak op de inhoud van wat er geleerd moet worden. Ik probeer het dan vooral te hebben over de kenmerkende situaties in het werk die ertoe doen en waarin mensen het verschil kunnen maken. Wat moeten ze daarvoor kunnen en kennen? Maar het element: hoe willen zij zich daarbij voelen of hoe willen zij gezien worden door anderen, wordt niet vanzelfsprekend meegenomen. Door het JTBD-model word je aangezet om daarover na te denken en er rekening mee te houden in je ontwerp.”

 

Het gaat dus niet alleen om de functionele job, maar er komt meer bij kijken. Mariël: “Ik denk dat leertrajecten beter worden en meer impact hebben als er in de analyse verder gekeken wordt. Niet alleen naar het werk dat gedaan moet worden en waarvoor je het leerproces ontwerpt, maar ook naar andere relevante elementen. Zoals wie jij bent, de mens achter de professional, en hoe jij met anderen omgaat of om wil gaan.”

(...)

 

Lees de hele blog op anewspring.nl.