pexels fauxels 3228684 111870147646

Instrument: Van gewoontes naar cultuur

This page is not available in English - View in Dutch:


Ik werk graag en vaak met teams en organisaties die iets willen vastklikken of veranderen aan hun team- of bedrijfscultuur. Een groot woord cultuur… maar als we het proberen te grijpen met de definitie van "the way we do things together" (Deal & Kennedy, 1982) wordt het grijpbaar en vooral ook flexibel en veranderbaar.

 

Enkele voorbeelden van hoe teams ‘in het doen’ cultuur bouwen:

  • Rollende stoeltjes op kantoor plaatsen om sneller en vlotter samen te kunnen werken met elkaar.
  • Onze K&S 'appelboom'-aanpak. Nieuwe collega's staan in verbinding met meer ervaren collega's en nemen zelf initiatief om 'hun appelboom' in te roepen waar nodig.
  • Leren van en met elkaar over sales-gesprekken door de coaching na een salesgesprek op te nemen als 'podcast' te delen met elkaar.
  • Samen besluiten dat Kerst een feest is dat jullie als team of als bedrijf ook samen vieren, omdat samen vieren belangrijk is.
  • In een internationaal team op vrijdagen Frans spreken, op dinsdagen Nederlands en de rest van de week Engels.
  • Elk jaar twee keer offsite gaan met het team om afstand te nemen en weer nieuwe, innovatieve plannen te maken samen.
  • Een dagelijkse stand-up van max. 15 minuten met de vraag 'waar kan ik hulp of afstemming in gebruiken?'
  • Enz.

 

'Accident per accident'

Van ondernemer Pieter Lesage van Studio Dott leerde ik dat je cultuur heel actief kan bouwen 'accident per accident'. Je merkt iets op in je team of organisatie en je merkt en voelt dat je het anders wilt. Stel dat iedereen telkens te laat opdaagt op je teamoverleg. Je vindt het niet productief en je wil er iets mee. Door dit 'accident' bespreekbaar te maken, kan je samen weer kiezen om het anders te doen.

 

Achter het doen zitten ook steeds gedachten en overtuigingen over wat je belangrijk en waardevol vindt. In het gesprek is het belangrijk om naast de leuke ideeën en manieren om de dingen met elkaar te doen, het ook daarover te hebben.

 

Instrument

Het instrument Van gewoontes naar cultuur kan je inzetten op het moment dat je team verandert of groeit. Dit momentum is een ideale kans om teamgewoontes bespreekbaar te maken en er nieuwe te installeren. Het instrument is ook handig als je last heb van minder goeie teamgewoontes. Het instrument helpt jullie dan om te benoemen welke gewoontes jullie niet helpen en welke nieuwe gewoontes jullie samenwerking en resultaat kunnen bevorderen.