Pieterjan van Wijngaarden

Ondernemen als way of life

Ik ben zo'n twintig jaar geleden opgeleid als Toegepast Onderwijskundige aan de Universiteit Twente. Ik ging onderwijskunde studeren, omdat ik datgene wat ik had ontvangen in mijn onderwijs door wilde geven aan een volgende generatie. TIjdens mijn studie ontdekte ik echter het domein van 'leren in organisaties'. Ik kwam erachter dat je tijdens het werkt blijft leren. Ik raakte enthousiast om het leren in organisaties aantrekkelijker vorm te geven en leuker te maken.

Een belangrijke periode in mijn tijd bij Kessels & Smit is geweest dat ik met mijn collega's Arne Gillert en Tjip de Jong de onderneming 'Something is going to happen' runde. We wilden met spelprincipes het leren in organisaties leuker en verleidelijker maken. We experimenteerden er op losmet iPads, iPods, podcasts en video's in een tijd dat dit nog alles behalve gemeengoed was.

 

Ik ontdekte de kracht die schuilt in ondernemerschap. Je ergens eigenaar van voelen en er vol voor gaan. En dat samen met anderen. Het bracht me op het idee om daar een boek over te schrijven. Als ondernemers van Kessels & Smit, The Learning Company hebben we de wereld denk ik veel te bieden op dit gebied. Principes als 'werken maken van je passie', 'kennis als persooniljke bekwaamheid' en 'wederzijdse aantrekkelijkheid' zijn voor mij nog altijd de peilers van mijn eigen ondernemerschap en het werk dat ik bij opdrachtgevers doe.

 

Inmiddels heb ik van ondernemen mijn core-business gemaakt. Met Development Centers hebben we een unieke en succesvolle manier ontwikkeld om strategische bewegingen in organisaties gestalte te geven in handelen en interacties van mensen. Met Grytte Maliebaan en Bloemenheuvel geef ik vorm aan werkcommunities en houd ik me bezig met het 'werk van de toekomst'.

 

Mijn advieswerk verschuift van trajecten waarbij leren het doel is. Steeds vaker houd ik me bezig met trajecten waar leren een middel is om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld: de fusie tussen afdelingen in een organisatie, de ontwikkeling van strategie met ondernemingsraden en bestuurders, het oprichten van een instituut voor speciaal onderwijs of de coaching van high-potentials bij een groot familiebedrijf.

Winning is a habit

‘Winning is not sometimes a thing, it is an all time thing. You don’t win once a while, you don’t do things right once in a while, you do them right all the time. Winning is a habit, unfortunately so is losing.’
Vince Lombardi (US football player)

publicaties

Contact

Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?

Bel of mail Pieterjan van Wijngaarden