HomeInspiration › article

Ontwikkeling van een positief schoolklimaat: gesprekken als hefboom voor organisatie-ontwikkeling

By: saskia tjepkema copy1 111990526368 Saskia Tjepkema, 2019 Sanne 111976003815 Sanne Netten - ; Source: Tijdschrift voor Positieve Psychologie, nummer 4, november 2018, p.   12-02-2018

This page is not available in English - View in Dutch:

De laatste jaren is er vanuit verschillende invalshoeken aandacht voor de vraag hoe we in scholen, naast de academische vaardigheden en kennis, bekwaamheden die leerlingen helpen om gelukkig en succesvol te zijn in het leven een plek kunnen geven. Zodat ze kunnen floreren, tijdens de schooltijd en in de toekomst. Martin Seligman spreekt over Positief Onderwijs, de Dalai Lama over Education of the Heart2, zo zijn er meer aanduidingen. Het gaat om de vraag hoe je in school meer aandacht kunt besteden aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van doorzettingsvermogen, optimisme, kennis van je eigen talen- ten, vaardigheid in het opbouwen van positieve relaties, zicht op een eigen ‘purpose’... Binnen de klas en erbuiten (White & Murray, 2015). 

 

Er is een schat aan beproefde lesmethoden en programma’s beschikbaar, denk aan mindfulness op school, Positive Behaviour Support projecten, Deep Democracy, talentlessen, en de Gelukskoffer. Die zijn onmisbaar en waardevol. Echter, daadwerkelijk werk maken van positief onderwijs vraagt meer. Hoe creeer je een positief klimaat binnen en buiten de klas? Waarin zaken als het vertrekken van wat werkt, het investeren in onderlinge relaties en kijken naar ieders talent bijvoorbeeld vanzelfsprekend zijn? In dit artikel gaan Saskia Tjepkema en Sanne Netten daar nader op in. Hoe bouw je een positief schoolklimaat, gesprek voor gesprek?