Maddeleine Berendsen


This profile is not available in English.

Media

Goed werk betekent ook gelukkig werk

Hoe kunnen mensen het beste uit zichzelf halen? En uit hun samenwerking? Dat zijn vragen waar ik graag op puzzel. En ‘het beste’ bedoel ik in brede zin… het gaat niet alleen om de resultaten. Veel meer nog vind ik het van belang dat je met elkaar werkt op een manier die energie geeft, waar je je goed bij voelt en waar je van groeit.

 

Die insteek zag je terug in mijn studiekeuze: ik combineerde opleidingskunde en organisatiewetenschappen. En hij is ook zichtbaar in mijn werk. Het liefst begeleid ik mensen en groepen in het werken aan de doelen die belangrijk voor hen zijn én voor de organisatie, op een manier dat ze hun eigen en elkaars talenten leren kennen en deze slim leren inzetten.

 

Dat klinkt vanzelfsprekend als ik het zo zeg, maar al te vaak slaan we die stap over. Gaan mensen vooral steeds harder werken als de resultaten tegenvallen, in plaats van slimmer. Soms ten koste van zichzelf – met bijvoorbeeld ziekteverzuim tot gevolg. Volgens mij kan je dat voorkomen als je vroegtijdig en consequent op zoek gaat naar: waar loop ik warm voor en hoe verhoudt zich dat tot de doelen die in mijn werk centraal staan? En: hoe kan ik mijn werk aanpakken vanuit mijn sterktes?

 

Intervisie is een goede vorm om deze vragen de ruimte te geven. Het liefste loop ik daarbij een tijdje met groepen op, zodat je elke keer een stap verder kunt gaan en het groeiproces kan begeleiden. Nu ondersteun ik bijvoorbeeld een aantal teamcoördinatoren in zo’n traject. In het begin hadden we echt een strakke gespreksstructuur nodig. Maar nu ze elkaar beter kennen en meer geoefend zijn in de professionele dialoog kan ik het als begeleider steeds losser laten. Het vertrouwen in zichzelf en elkaar is sterker geworden. Dat vind ik mooi om te zien. Mensen zien gaande de rit steeds beter dat iedereen vraagstukken op een andere manier aanvliegt: de oplossing van je collega hoeft niet die van jou te zijn, omdat je anders bent. Maar je kunt elkaar wel helpen nadenken over wat werkt.

 

Om diezelfde reden verzorg ik ook talentworkshops, waarbij teamleden hun eigen en elkaars sterke punten kunnen ontdekken. Wat mij betreft blijft het dan niet bij die inzichten, maar gaan we een stap verder door te onderzoeken: hoe kan je jouw talent inzetten in je werk? Oftewel: hoe kun je ‘job craften’? en je kan een stap verder gaan: wat is de teamklus en hoe richten we de samenwerking zo in dat we optimaal inspelen op ieders sterke punten? En.. hoe kan je talent ‘lenen’ van elkaar? Je kunt vaak nog zoveel sleutelen aan samenwerkingen als je door deze bril kijkt. ‘Team craften’ eigenlijk. Goed voor het werkplezier, de productiviteit én de relaties.

 

Naast groepen begeleid ik ook graag individuen. Bijvoorbeeld tijdens een Development Center, waar je echt de diepte in mag, op zoek naar iemands talent en groeipotentieel. Of in een coachtraject. Ieder mens heeft een eigen verhaal en persoonlijke sterke punten. Die help ik graag opsporen. Om vervolgens met diegene de puzzel te leggen: hoe kan je deze kwaliteiten inzetten in je rol? En past die rol ook echt bij je? Of is het geen goede match? Soms is het ook nodig die vraag te stellen. Uiteindelijk is niemand erbij gebaat als je jezelf teveel moet stretchen. Of, positief geformuleerd: de organisatie en de mensen winnen als iedereen werkt vanuit zijn talent.

Als je een schip wilt bouwen, verzamel dan geen mensen om hout te verzamelen en ken ze geen taken of werk toe. Leer ze liever verlangen naar de eindeloze uitgestrektheid van de zee.
Antoine de Saint-Exupery

Let's meet

Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?

Bel of mail