Jeroen Hellings


This profile is not available in English.

Media

Interactie aanzwengelen vanuit het K&S LAB

Schoonheid zien in organisaties

 

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door mensen die iets heel goed kunnen. Als ik iemand zie die heel mooi kan tekenen, prachtig speelt op een instrument of een perfecte cappuccino maakt, stel ik mezelf de vraag: hoe leer je dat? Die nieuwsgierigheid, voorliefde voor schoonheid en interesse in de weg die leidt tot een resultaat, kenmerken me als persoon en professional. Schoonheid kan ik in iedere organisatie vinden, dat is juist het leuke. Je hoeft geen klassiek ambacht te beoefenen om iets buitengewoon goed te kunnen. Het boeit me bijvoorbeeld mateloos hoe het een docent lukt om bevlogenheid bij zijn studenten te vergroten of hoe een operator binnen een handomdraai een storing in een productielijn verhelpt.

 

Samen richting een tastbaar resultaat

 

Als onderwijskundige zorg ik dat meer mensen in een organisatie in staat worden gesteld om dingen in hun werk goed te doen. Ik ontwerp leerinterventies die ten dienste staan van het werk. Wat moet iemand kunnen in een rol of functie? En wanneer maakt iemand echt het verschil? Dit zijn leidende vragen in mijn aanpak. Ik ga graag samen op pad met mensen die het werk door en door kennen; de experts. Deze mensen zijn onmisbaar in een ontwerpproces. Ze weten immers wat er nodig is om je werk goed te doen en hoe je dit kunt leren. 

 

Als ik samen met experts een leerinterventie ontwerp, helpt het me om verschillende snelheden te gebruiken. Soms is het nodig om stil te staan en te reflecteren op een belangrijke (werk)situatie. Met het antwoord op een scherpe reflectievraag kun je een ontwerp namelijk inhoudelijk voeden. Op andere momenten probeer ik mensen juist te verleiden om snelheid te maken. Bijvoorbeeld door samen prototypes te ontwerpen met behulp van post-its, stiften, tape en flip-overs. Het levert niet alleen veel leuke momenten op, ook heb je binnen no time de eerste versie van bijvoorbeeld een curriculum of het begin van een leertraject in handen.

 

Leerinterventies voor verandering of vernieuwing

 

Ik help graag organisaties die verandering of vernieuwing beogen in het werk, maar nog niet precies weten hoe dit hen gaat lukken. Een vraag van een klein team vind ik even fascinerend als een verandertraject dat de hele organisatie raakt. Het gaat hierbij voor mij om het bundelen van inhoudelijke expertise die een organisatie rijk is en het opzetten van een ontwerpproces dat creativiteit en een flinke dosis maak-energie ontketent. Het geeft me energie om samen met betrokkenen te bouwen aan een goed doordachte leeroplossing en deze echt werkend te krijgen binnen de organisatie.

News and blogs

Let's meet

Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?

Bel of mail