HomeInspiration › article

De kwetsbaarheid van 'nooit genoeg'

By: Barbara van der Steen - ; Source: FEMMA.be, Januari 2015, p.18-20   01-20-2015

This page is not available in English - View in Dutch:

‘Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van jezelf desondanks helemaal te geven.’ De Amerikaanse onderzoekster Brené Brown deed 10 jaar lang onderzoek naar kwetsbaarheid en de impact van een kwetsbare levenshouding.

 

Voor Barbara van der Steen, personal coach bij Kessels & Smit en docent aan The School of Life in Amsterdam, is Brené Brown een inspiratiebron. Barbara: ‘Als coach zie ik vaak mensen die een belangrijke keuze willen maken in hun loopbaan of hun leven. Iets wat anderen niet van hen gewend zijn en waar iedereen dan wel een mening over heeft. Die mensen voelen zich op dat moment heel kwetsbaar. Ze twijfelen en zijn vaak bang voor wat anderen zullen denken en zeggen. Er komen nog andere factoren bij kijken, maar waar het uiteindelijk op uitkomt is angst om zich kwetsbaar op te stellen. En dat verraste mij in het begin wel een beetje. Je staat natuurlijk wel stil bij kwetsbaarheid als iemand ziek wordt of als je verdriet hebt, maar wat mij opvalt in mijn werk is dat, als het om keuzes gaat, kwetsbaarheid ook een belangrijk thema is.

 

Toch is die kwetsbaarheid nodig om er voluit voor te gaan, om mooi te kunnen leven. Brown geeft zelf een mooi voorbeeld van kwetsbaarheid tussen partners. Zelfs partners die al lang samen zijn. Als een van beiden het initiatief wil nemen om intiem te zijn, voelt die zich heel kwetsbaar.’ Maar als we ons gevoelsleven afsluiten uit angst dat de prijs te hoog is, zullen we ook nooit ten volle die emoties en gevoelens ervaren waarnaar we allemaal verlangen.

(....)