werkvormenboek
HomeBookstore › book

Werkvormenboek 'Competente medewerkers kleinschalig wonen in de zorg'

By: Mara Spruyt 2 111976679121 Mara Spruyt, Joke van Alten - ; Publisher: Provinciaal platform competente medewerkers kleinschalig wonen (Utrecht)   03-25-2013

This page is not available in English - View in Dutch:

Vanuit het Provinciaal Platform Competente Medewerkers Kleinschalig Wonen voor mensen met dementie (Utrecht) is tussen januari en juni 2012 onderzoek gedaan naar wat medewerkers kleinschalig wonen doen, die het vak echt ‘in de vingers hebben’. Wat doet een medewerker die, in het werken met ouderen met dementie, het verschil maakt? Een onderzoeksgroep bezocht zes organisaties en bevroeg en observeerde daar medewerkers over de manier waarop zij bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven van mensen met dementie. Medewerkers waarvan collega’s zeggen dat zij talent hebben.

 

Er zijn voorbeelden verzameld en vervolgens geanalyseerd. Dat leverde elf gedragingen op, die kenmerkend zijn voor medewerkers, die het vak echt in de vingers hebben. Vervolgens is het interessant wat deze elf gedragingen kunnen betekenen voor het werken binnen kleinschalig wonen. De gedragingen zijn essentiële aspecten van de professionele beroepshouding. Deze aspecten vragen voortdurend om reflectie en ontwikkeling. Dit werkvormenboek is daar een belangrijk hulpmiddel bij.

 

Voor wie?

Dit werkvormenboek is bedoeld voor direct leidinggevenden, managers, individuele medewerkers, (praktijk)opleiders en opleidingsadviseurs binnen de ouderenzorg/ kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Voor iedereen die op zijn of haar manier wil werken aan de kwaliteit van leven voor de bewoners. Het boek bevat een overzicht van werkvormen die voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden.

 

Je krijgt handvatten hoe je, individueel en als team, met de gedragingen aan de slag kunt om ze te ontdekken, te ontwikkelen en eigen te maken. Door de verschillende soorten werkvormen kun je kijken wat het beste past bij het team, individu en de situatie op je werk.

 

De werkvormen laten je met de gedragingen kennismaken, en helpen erover in gesprek te gaan en te reflecteren. De gedragingen zelf vind je ook terug; zij zijn uitneembaar en geplastificeerd. Je kunt ze daardoor gemakkelijk gebruiken en bijvoorbeeld ophangen op een plaats waar alle teamleden regelmatig komen. Hierdoor houd je het gesprek over het ‘verschil willen maken’ met elkaar levend.