tjip3

Tjip de Jong


Na bijna 10 jaar verbonden te zijn aan Kessels & Smit is Tjip de Jong vanaf juli 2014 zelfstandig verder gegaan als adviseur, onderzoeker en schrijver. Zijn nieuwe website is http://www.tjipdejong.com. Hij schreef deze afscheidsblog.

 

Leren start bij ervaring

 

Ik breng beweging in organisaties. Liefst rondom lastige vraagstukken. Vragen die bijvoorbeeld gaan over effectiever werken, verantwoordelijkheid nemen in een complexe keten, of het bouwen aan een werkklimaat dat innovatie stimuleert. Daarbij vind ik het een kunst om enerzijds aan het vraagstuk te werken en anderzijds bestaande patronen bespreekbaar te maken en te doorbreken.

 

De afgelopen jaren ben ik steeds minder gaan geloven in traditionele vormen van leren. Daar waar het werk plaatsvindt, daar ben ik het liefst. En om actie en reflectie te ondersteunen werk ik graag met innovatieve en uitnodigende vormen.

Zo experimenteren we met een leiderschapsreis, die je via je telefoon live in je dagelijks werk ondersteunt en uitdaagt om te experimenteren en reflecteren. En je ook nog eens in contact brengt met collega’s die in hetzelfde leerproces zitten. En werken we met radio uitzendingen waar we in gesprek gaan over een omvangrijke organisatieverandering in een stad. Shows die uitnodigen om deel te nemen aan de dialoog, mee te bouwen en verantwoordelijkheid te nemen. Het wordt daarmee ook scherp: stap je in? Kom je uit je comfort zone? Neem je verantwoordelijkheid of blijf je aan de zijlijn staan? Dit zijn hele bijzondere processen die echt iets anders opleveren dan een paar dagen op de hei.

 

Leren start altijd bij urgentie of nieuwsgierigheid. Mijn ervaring is dat scherpte en speelsheid kunnen helpen om dat op te wekken en er op door te bouwen. Het wordt daarmee aantrekkelijk om deel te nemen. En je gebruikt de natuurlijke energie voor leren.

 

Het bouwen aan verrassende trajecten vraagt samenwerking en vertrouwen, want het is best spannend en ligt niet op de plank. Mooie leerinterventies bedenken vraagt een gezamenlijk ontwerpproces. Dat maakproces, dat is misschien nog wel het leukste aan mijn vak!