Werkplezier op de productievloer van Bosch

Werken aan betrokkenheid, ontwikkeling Ún groei

Bosch Tienen is de grootste ruitenwisserfabriek van de wereld. Uit een medewerkersenquête kwam het beeld naar boven van een foutencultuur. Daarnaast waren medewerkers ontevreden over de kansen om zichzelf te ontwikkelen. Hieraan wilde Bosch iets doen, en men vroeg Kessels & Smit om ondersteuning. We besloten de aanpak over een andere boeg te gooien. We namen niet de problemen, maar “plezier in het werk” als thema.

 

Op onderzoek naar 'wat werkt'

Eén afdeling koos er direct voor te experimenteren met die aanpak. Een kerngroep startte met een waarderend onderzoek naar ‘plezier in het werk’, mede om zo medewerkers te betrekken bij verbeteringen in het  werk. In dertig interviews verkenden Bosch medewerkers samen met Kessels & Smit adviseurs vragen als: ‘Wat geeft vandaag plezier in het werk?’ En ‘Hoe zou het eruit zien als het steeds zo zou zijn....?’ Ook aan de orde komt wat een eerste stap in die richting zou kunnen zijn.  En vooral: waar de werknemer zelf aan zou willen werken. Waar zit energie? De kerngroep deelt de onderzoeksresultaten in workshops met de hele afdeling én men vult ze daar ter plekke aan.

 

Verder bouwen

Belangrijkste opbrengst daarvan zijn concrete thema’s waaraan mensen zelf willen werken. Deze worden vertaald in zes heldere opdrachten. De ster kiezen we als metafoor: elke straal is een thema; in het centrum staat de verbindende vraag: hoe werken we goed samen? Teamleiders kiezen een thema en nodigen medewerkers uit. Wij ondersteunen de teamleiders in hun rol als trekker van het project. Zij scherpen al doende hun leidinggevende bekwaamheden aan.

 

Slotbijeenkomsten

In een slotbijeenkomst presenteert elke groep op een bijzondere manier hun resultaten aan collega’s,  leidinggevenden en directie. Meer dan 50 medewerkers laten het beste van zich zelf zien. Ze doen dingen waarvan ze zelf niet wisten dat ze het in zich hadden. De toehoorders zijn onder de indruk: de resultaten zijn beter dan verwacht en de mensen nog veel mooier dan gedacht. Als je anders kijkt zie je dus meer! 
“Aansluiten en aandacht geven aan die mensen die energie en goesting voelen om mee te doen… die dynamiek werkt aanstekelijk en groeit vanzelf verder. Zoals een waterlelie.”
- Manager Bosch