DerkvanderPol2

Derk van der Pol


Nederland

Verhalen werken verbindend 

 

Organisatiejournalistiek

Iedereen heeft een verhaal dat de moeite waard is om te delen. Stel dat we al die verhalen, ik noem ze micro-perspectieven, bij elkaar brengen? Daar kan zoveel moois uit ontstaan. Er is alleen een pen voor nodig. Vanuit mijn rol als organisatiejournalist leg ik bijzondere momenten vast. Zodat we allemaal nét even anders en bewuster kijken naar het zogenaamde alledaagse, dat niet zo alledaags is. Als een story catcher ga ik in de organisatie op zoek naar de prachtige verhalen die er zijn, die gedeeld mogen worden.
 

In kwetsbaarheid schuilt kracht

In 2013 liep ik in het kader van mijn studie Theater-, Film- en Televisiewetenschap stage in Burkina Faso bij de Nationale Televisie. Daar maakte ik met een lokaal team een documentaire over kinderen met een hersenbeschadiging. Ik wilde bewustzijn creëren voor het feit dat deze kinderen ook kinderen zijn en een plek verdienen in de maatschappij. Bij een particuliere organisatie filmden we hoe kinderen met aandacht en persoonlijke zorg een lach op hun gezicht kregen. Ik genoot bovendien van de herkenbare dynamiek in de schoolklas: van pestkop tot slimmerik. Een kind stond op en zei: “Je suis comme les autres.” Ik ben zoals de anderen, ofwel: ik ben ook mens. Dat heeft mij enorm geraakt en ik geloof daar ook in. Ik gun iedereen het besef dat wij allemaal mensen zijn. En bovenal dat we ons daarin kwetsbaar op mogen stellen. In kwetsbaarheid schuilt namelijk zoveel kracht.
 

Dubbelperspectief en de kracht van verhalen

Ik stuitte op het begrip ‘dubbelperspectief’ tijdens mijn Master Interculturele Communicatie. Dit begrip is zo essentieel, omdat vanuit dubbelperspectief wederzijds begrip kan ontstaan. Het gaat er namelijk om dat we in de kennismaking met anderen aandacht hebben voor elkaar en dat we ons kunnen inleven in de andere kant van het verhaal. Daar komt dus ook het tweede aspect om de hoek: de kracht van verhalen. Verhalen zijn van onschatbare waarde en ze zijn overal: op straat, in de bus, en zeker ook in de organisatie. Verhalen werken verbindend. Ze kunnen mensen, organisaties en in een breder spectrum: de wereld, nader tot elkaar laten komen.